Στο σκοτάδι οι δαπάνες του κράτους έως το 2013

Στο σκοτάδι οι δαπάνες του κράτους έως το 2013

Αρ. Πρωτ. 11562/17.02.2011

Προς Υπουργό:

- Οικονομικών

Η προχειρότητα και η έλλειψη οργάνωσης συνεχίζονται στο σύστημα διακυβέρνησης της χώρας. Μετά την απραξία στο σύστημα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», στο σκοτάδι βρίσκονται και θα συνεχίζουν να βρίσκονται οι δαπάνες του κράτους έως το 2013. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν, ότι η Τρόϊκα θα εγκαταστήσει τοποτηρητές στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, εάν και εφόσον οι φορείς του δημοσίου συνεχίσουν να μην αποστέλλουν τα στοιχεία τους. Αυτό γίνεται σε μια προσπάθεια να διαλευκανθεί το τοπίο των κρατικών δοσοληψιών, που παραμένουν στο σκοτάδι, ειδικά όσον αφορά φορείς του ευρύτερου δημοσίου. Την πρόταση αυτή μάλιστα φαίνεται να συμμερίζονται και κυβερνητικά στελέχη.

Η αρχή θα γίνει με την τοποθέτηση οικονομικών υπευθύνων σε όλα τα Υπουργεία, με στόχο να επιβάλλουν τον έλεγχο στους εποπτευόμενους φορείς του δημοσίου. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το αρμόδιο Υπουργείο δεν έχει εικόνα για τις δοσοληψίες και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές για τους μισούς περίπου από τους 1.600 φορείς που χρηματοδοτεί. Το πρόβλημα είναι η απουσία πληροφοριακού συστήματος, ενώ την ίδια ώρα άλλα δυο πληροφοριακά συστήματα για τον ίδιο σκοπό «φυτοζωούν». Το ΕΥΔΗΜΟΣ στο εσωτερικό του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που θα επόπτευε το σύνολο του δημοσίου και έχει παραπεμφθεί στις καλένδες και ένα άλλο σύστημα που θα εξυπηρετούσε τις ΔΕΚΟ, τους ΟΤΑ, τα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία με έδρα την ειδική γραμματεία ΔΕΚΟ. Μάλιστα το συγκεκριμένο πληροφοριακό σύστημα θα ολοκληρωθεί έπειτα από δυο χρόνια και συνεπώς έως τότε οι δαπάνες του κράτους θα βρίσκονται στο σκοτάδι.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο, έτσι ώστε να έρχονται στο φως πλέον άμεσα  οι δαπάνες του κράτους και να μην χρειαστεί η παρέλευση δυο ετών για την γνωστοποίησή τους;

Απάντηση Υπουργείου